Hieronder enkele preventietips om een fietsdiefstal te vermijden:

  • Gebruik een stevig slot om uw fiets vast te leggen: degelijke beugelsloten (U-sloten) geven de beste beveiliging. Cijfersloten en dunnen kettingen bieden weinig bescherming. Kettingen zijn in orde op voorwaarde dat u voor geharde stalen uitvoering kiest. 

  • Bevestig uw fiets zo veel mogelijk aan een vast voorwerp zoals een fietsrek of een fietsbeugel. De dief kan uw fiets niet meenemen om later op een rustige plek het slot te openen. Met een beugelslot of een ketting kan u uw rijwiel aan een vast voorwerp bevestigen. Heel wat fietsrekken zijn er speciaal voor ontworpen.

  • Maak het de dief zo moeilijk mogelijk. Elke vorm van tijdverlies zal de dief afschrikken. Zo kunt u bijvoorbeeld verschillende sloten gebruiken. Het openen van meerdere sloten vergt immers meer tijd. 

  • Gebruik de sloten op de juiste manier. Een beugelslot maakt u (indien mogelijk) laag bij de grond vast. Kettingsloten en krulkabelsloten bevestigt u echter beter hoog en los. Hoog van de grond is een betonschaar moeilijk te hanteren en een loshangende ketting bemoeilijkt het doorzagen. Leg uw fiets ook altijd vast als u maar eventjes weg bent.

  • Laat uw fiets graveren. Zo krijgt uw fiets een uniek nummer (uw rijksregisternummer) in het frame gekrast. Op de bijgeleverde fietspas noteert u zoveel mogelijk kenmerken van uw fiets. Het graveren op zich biedt geen garantie tegen diefstal, maar als een gegraveerde fiets wordt terug gevonden kan de politie hem makkelijk terugbezorgen.

  • Laat uw fiets nooit achter op donkere plaatsen: Maak uw fiets vast op plaatsen die verlicht zijn. Ontneem de potentiële dieven de mogelijkheid om uw fiets in alle rust te stelen. Verlichte plekken en de aanwezigheid van volk werken ontradend. Mogelijke dieven zullen minder geneigd zijn deze plaatsen op te zoeken om hun gangetje te gaan.